torstai 8. lokakuuta 2015

#MarjattaMetsovaara

Saadaan siis koulusta joka viikko uusi bloggaus-tehtävä, ja meikäläinen nyt tapani mukaan laahaan piiikkusen perässä. No mut ei 3 viikkoo myöhässä meinaa mitään! Eihän? 

Tosissaan saatiin jokunen viikko sitten tehtäväks tehdä blogiteksti jostain suunnittelijasta ja minä kun en niitä hirveesti tiedä, nii lykkäsin ja lykkäsin tätä postausta. Mut nyt mä sen löysin! Nimittäin Marjatta Metsovaaran. Uskomattoman upea, vahva ja määrätietoinen nainen. Miksei blondi tätä tajunnu aikasemmin?? Ehkä koska blondi.. (:

Marjatta Metsovaara (29.11.1927 Turku - 11.12.2014 Italia) oli tunnettu suomalainen tekstiilitaiteilija. Metsovaara kulki isänsä jalanjäljissä ja tiesi jo 5-vuotiaan haluavansa tekstiilitaiteilijaksi. Hän kulki jo pikkutyttönä tehtaalla isänsä mukana tämän perustamassa Suomen Matto Oy:ssä Urjalassa ja myöhemmin myös työskenteli siellä ja jatkoi isänsä sairastuttua yrityksen pyörittämistä.

Marjatta Metsovaara.


Hän avioitui parikymppisenä taideopiskelijana arkkitehti Kaj Nyströmin kanssa, mutta piti tyttönimensä Metsovaara. Pari sai kaksi lasta, poika Arimo syntyi vuonna 1948 ja nimettiin Metsovaaran sodassa kaatuneen veljen mukaan. Vuonna 1955 syntyi tytär Katariina, josta tuli perinteen jatkaja. Katariina Metsovaara-Heikinheimo onkin menestynyt tekstiilitaiteilija. 1966 hän avioitui tekstiili-insinööri, ekonomi Albert van Haveren kanssa, jonka tehtaalla Belgiassa hän oli työskennellyt jo vuodesta 1954. He saivat yhdessä kaksi lasta.

Valmituttuaan vuonna 1949 Metsovaara työskenteli perheyrityksessä ja yrityksen jäätyä hänelle, vaihtoi nimeksi Metsovaara Oy. Metsovaara Oy:ssä valmistettiin matot, verho-, erikois- ja huonekalukankaat ja van Haveren tehtaalla jakardi- ja huonekalutekstiilit. Hän on Armi Ratian ja Vuokko Nurmesniemen ohella Suomen tunnetuimpia tekstiilitaiteilijoita. Metsovaara työskenteli niin Suomessa kuin Belgiassakin. Suomessa hän on tunnettu erityisesti painokankaistaan ja Belgiassa jakardeistaan. Tekstiilisen lahjakkuutensa lisäksi Metsovaara oli lahjakas myös liike-elämässä ja hän tavoittelikin mahdollisimman suurta asiakaskuntaa. Painokankaita ja Metsovaara-tekstiilejä vietiinkin valmisvaatteina Yhdysvaltoihin, Australiaan, Ruotsiin, Tanskaan ja muihin Euroopan maihin. 

Itsellenikin tuttu kuosi Kamelia.


Me suomalaiset muistamme hänet värikkäistä painokankaistaan jo ensimmäisestä lähtien, mikä oli Tampellalle suunniteltu Kukka-kuosi vuodelta 1962. Siitä tulikin Metsovaaran "unikko" ja sitä on monistettu joka paikkaan lähes kyllästymiseen asti. Maailmalla hänet muistetaan paremmin hänen van Haveren tehtaalle suunnittelemistaan jakardikankaista ja muista laadukkaista sisustustekstiileistä, jotka valmistettiin kansainväliseen jakeluun. Metsovaaran suunnittelemia kankaita ja kuoseja lyötyi mm. Hilton-hotelleista, Elysée-palatsista, Finnairin koneista, norjalaisista valtameriristeilijöistä, ravintoloista ja teattereista. 

Metsovaara on siis ollut merkittävä suomalaisen suunnittelun ja osaamisen maailmalle viejä. Hän on saanut useita palkintoja työstään. Pro Finlandia- mitalin Metsovaara sai vuonna 1970 ja hän kertookin sen olevan merkittävin tunnustus, mitä hän on työstään saanut. Milanon Triennalessa hän on voittanut kaksi kertaa; 1957 ja 1960.

Kamelia sinisenä.

Tunnetuin kuosi Kukka sinisenä.

Simpukka-ryijy.

Toinen Tampellalle suunniteltu kuosi Ruusu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti